Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (ciasteczka). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Morawscy winiarze coraz częściej idą za ogólnoświatowym trendem obniżania zawartości alkoholu w winach.

Nawet 2,5 miliona litrów śliwowicy wyprodukują destylarnie we wschodnich Morawach, w okolicach Zlína.

Mimo że niekojarzona z winem, także Praga ma jedne z najlepszych w Republice gospodarstwo winne.

Na Morawach zbiory winogron są jednymi z najlepszych od lat, a tymczasem środkowoczescy winiarze nie mają powodu do radości.

Morawskie i czeskie regiony winiarskie stawiają mocno na rozpowszechnienie swoich produktów, a maj będzie ewidentnie miesiącem win różowych.

Szpinakowe naleśniki, wino za dolara, zamkowy areał Lednice-Valtice - po raz kolejny w tym roku New York Times chwali region Południowych Moraw.