Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (ciasteczka). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nawet 2,5 miliona litrów śliwowicy wyprodukują destylarnie we wschodnich Morawach, w okolicach Zlína.

Głównym powodem były wyjątkowy urodzaj śliwek i innych owoców na Morawach i w innych częściach Republiki - o czeskich destylatach i o wyjątkowo dużych zbiorach pisaliśmy już TUTAJ. O ile przewidywania sę sprawdzą, statystycznie na głowę dorosłego obywatela województwa zlińskiego przypadną w tym roku 4 litry śliwowicy (švestkovice, slivovice) na głowę. W województwie zlińskim działa ponad 80 destylarni, z czego większość na Slovácku.
W zeszłym roku na terenie całych Czech wyprodukowano około 4,5 mln. czystego destylatu, a na ten rok plany są jeszcze bardziej odważne - 440 oficjalnych destylarni wyprodukować może niemal 6 mln litrów najlepszego alkoholu.

 




Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież