Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (ciasteczka). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wina lodowe i wina słomowe to, jeśli można to tak ująć, arystokracja wśród win, a ich prezentacja wymaga odpowiedniej oprawy. Dlatego też na konkurs IceWine du Monde, czyli Światowy Dzień Wina Lodowego, wybrano miejsce wyjątkowe, perłę Południowych Moraw - zamek Lednice.

Lato otwartych winnic
Zamek Lednice, wraz z kompleksem ogrodowo pałacowym Valtice-Lednice, zwanym też Ogrodem Europy, wpisanym do rejestru zabytków UNESCO, stał się areną zmagań o prymat wśród win lodowych i słomowych - to tu od 2 do 4 wrześniatrwał Světový den ledového vína. Zapleczem i tłem międzynarodowego konkursu był prawdziwy winiarski Open Air Festival. Specjalnie dla odwiedzających w tych dniach Lednice i Valtice miłośników napoju bogów, a to właśnie wina lodowe i słomowe zapewne gościły na Olimpie, przygotowano prezentacje lokalnych winnic, degustację specjałów morawskiej kuchni, pokazy rzemiosła, koncerty czy przedstawienia teatralne dla dzieci.
A jeśli chodzi o wyniki to bezkonkurencyjne okazało się Vinařství Josef Valihrach - wina lodowe od tego producenta zdobyły dwa wielkie złote medale i jeden złoty. Pełna lista wyników TUTAJ.

Wina lodowe produkuje się z winogron zbieranych w temperaturze poniżej -7°C. Mają one niższą zawartość alkoholu i wysoki poziom naturalnego cukru. Ich smak jest pełny, harmonijny. Są aromatyczne i bardzo słodkie. Do ich produkcji najczęściej używa się odmian Chardonnay, Sauvignon, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský czy Veltlínské zelené.

Wina słomowe produkuje się z winogron zbieranych na przełomie października i listopada, a następnie suszonych przez 3 miesiące na słomie, trzcinie czy swobodnie zawieszonych w przewiewnym pomieszczeniu. Wina te mają niższy poziom alkoholu, wysoki poziom naturalnego cukru, smak pełny, a aromat przypomina kandyzowane owoce, rodzynki, miód czy marmoladę. Najczęściej wytwarzane są z odmian: Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Tramín červený, Rulandské šedé, Frankovka, Cabernet Sauvignon i Neuburské

Więcej o praktycznych doświadczaniach z winami morawskimi można przeczytać TUTAJ.

Najlepsze wina Republiki

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież